Facebookpagina AllesPlat

Alles Plat is een initatief van:

Logo RTV Oost

Logo Omroep Gelderland

U bevindt zich hier : HomeEvenementenArchiefOnverwacht Klederdracht TwentseWelle

Onverwacht Klederdracht TwentseWelle

Onverwacht Klederdracht en de jas die wasVan 1 juli tot 5 september 2011 is in TwentseWelle de expositie 'Onverwacht Klederdracht' te zien. Een een aansprekende tentoonstelling voor alle leeftijden, waarin klederdracht vanuit diverse invalshoeken wordt belicht.

Van praktische klapboks tot elegante omslagdoek
Met een dwarsdoorsnede uit de eigen collectie zet museum TwentseWelle deze zomer de streekdracht van rond 1900 in de schijnwerpers. Een aansprekende tentoonstelling voor alle leeftijden, waarin klederdracht vanuit diverse invalshoeken wordt belicht.


Verborgen collectie
Tientallen jaren was deze prachtige collectie van TwentseWelle en van bruikleengever Oudheidkamer Twente in het depot van het museum opgeborgen. Deze zomer is de ruime collectie schorten, mutsen, rokken, jakken en omslagdoeken weer in volle glorie te zien. Wat opvalt is hoe gevarieerd en kleurrijk de vaak voor somber en donker versleten boerenkleding is. Ook is er een grote rijkdom aan patronen en materiaalgebruik. De mooiste bijbehorende accessoires uit de collecties, zoals (beugel)tasjes, klompen, knoopdoekjes en sieraden, maken het beeld compleet. Ook het ondergoed is zichtbaar. Gebreide borstrokken, gebreide lange onderbroeken voor mannen, de katoenen klapbroek met klep aan de voorkant. En de lange onderbroek zonder kruis voor de vrouwen.

Het Wilde Oog: SPKNBRG
Voor een verrassend contrast zorgt de presentatie van de beroemde Spakenburgse klederdracht,
verzorgd door Theateratelier Het Wilde Oog. Met als motto ‘kijk wild en denk lenig’ maakt Het Wilde Oog de sprong van cultureel erfgoed naar kunst en vormgeving. Door klederdracht te mixen met architectuur, vormgeving en beeldende kunst wordt een traditionele benaderwijze verrijkt.


Twenter Fashion en AMFI
Traditionele streekdracht kan ook ontwerpers van nu aanspreken. Studenten van de opleiding Fashion Design van het ROC van Twente kregen de opdracht een kledingstuk te ontwerpen dat geïnspireerd was op historische Twentse kleding uit de museumcollectie. Ook studenten van Amsterdam Fashion Institute, Hogeschool Amsterdam, bestudeerden materiaal, vorm en functie van een aantal geselecteerde kledingstukken. Met als resultaat verrassende en eigentijdse ontwerpen.

Kinderexpositie De Jas die Was
In dit deel van de expositie staat alles in het teken van kleding en kleding maken.
Hier is het verhaal te zien van het ‘waarom’ en het ‘waarom nou net die’ van kleding. De ontwikkeling van het dierenvelletje in de oertijd tot de punker van nu wordt in een strak vormgegeven strip getoond. Vier levensgrote kijkdozen verbeelden vier stadia uit de geschiedenis. In de bijbehorende kleding betreden de kinderen onder andere de wereld van de eerste boeren, waar ze een stukje kunnen weven op het stokweefraam. Ook in de wereld van het lös hoes, die van de jaren ‘50/’60 en de wereld van jongerencultuur kunnen ze spelen en ontdekken. Stappen ze in een petticoat de lös hoes-kijkdoos binnen dan voelt dat toch een beetje misplaatst. Zo ervaren kinderen dat kleding en periodes bij elkaar horen.

Kinderworkshops
Op gezette tijden is er voor kinderen vanaf maat 134 een speciale workshop, begeleid door STOFF.ateliers. Dan leren de kinderen vilten of een kledingstuk in een ander kledingstuk veranderen.
Achterin de zaal hebben de jongsten, maat 98 -110, een heerlijke tuin waar ze de was kunnen doen. Met een wasteil op de bok, een wringer, wasgoed aan de lijn, strijkplank en manden vol met wasgoed.
Een opdrachtenblad, vormgegeven als een naaipatroon, laat de kinderen allerlei leuke en interessante informatie ontdekken over kleding. Op 2 niveau’s, van maat 116 tot maat 170!


Terug

20-06-2011